Πρόσκληση σε εκπαίδευση
27 October 2022Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς
26 November 2022Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ελαιουργείου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Στεφάνου προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες για την ορθή ελαιοσυλλογή και μεταφορά της ελιάς στο ελαιουργείο και την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου.
- Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου προγραμματίστε το χρόνο ελαιοσυλλογής. Συνήθως η αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε ιώδες δίνει «το σύνθημα» για το ξεκίνημα του μαζέματος της ελιάς
- Οι καρποί που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος θα πρέπει να μαζεύονται πρώτοι και να μην αναμειγνύονται με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας.
- Ο ραβδισμός και το κλάδεμα των δέντρων συνιστάται να αποφεύγονται κατά τις βροχερές μέρες, διότι δημιουργούνται πληγές που είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση
- Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό (δίχτυα ελαιοσυλλογής, βέργες κτλ) ο οποίος είναι κατάλληλος για την συγκομιδή. Με τη χρήση μηχανικών μέσων συγκομιδής επιτυγχάνεται η συγκομιδή περισσότερων δέντρων σε λιγότερο χρονικό διάστημα
- Χρειάζεται προσοχή κατά το ράβδισμα ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί στους καρπούς και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
- Κατά την λίπανση του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης
- Η χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή να γίνεται προσεκτικά, για να αποφευχθεί πιθανή διαρροή λιπαντικού. Μια τέτοια διαρροή προς τα δίχτυα συλλογής ή και τους σάκους θα «μετανάστευε» στο ελαιόλαδο και θα το επιμόλυνε.
- Αποφεύγετε να υπερφορτώνετε τους σάκους γιατί με τον τρόπο αυτό συμπιέζετε την ελιά και τραυματίζεται
- Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.