Αποτελέσματα πρόσκλησης για το έργο: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ
16 December 2019Μπορούν τα drones να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του δάκου;
24 January 2020Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η σημερινή ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Λασιθίου η οποία αναφέρεται στους λόγους που προκάλεσαν τις μεγάλες ζημιές τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της φετινής ελαιοπαραγωγής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ζημιά προκλήθηκε από την τεράστια δακοπροσβολή, που έγινε στο τέλος του Οκτώβρη, τον Νοέμβριο, αλλά ακόμη και το Δεκέμβριο και όχι στο γλοιοσπόριο. Όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση μεγάλου αριθμού δειγμάτων, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε κανένα δείγμα δεν απομονώθηκε ο μύκητας που προκαλεί το γλοιοσπόριο. Στα περισσότερα δείγματα διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα που δημιουργεί τα συμπτώματα της «ξεροβούλας» ή «σαποβούλας» στους καρπούς (το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αντίστοιχα – ανάλογα με την υγρασία). Ωστόσο η προσβολή από το μύκητα αυτό είναι πάντα δευτερογενής και εισέρχεται από το άνοιγμα που δημιουργεί το νύγμα του δάκου.
Επίσης λόγω των παρατεταμένων περιόδων άπνοιας, που παρατηρήθηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες, μεγάλο ποσοστό των προσβεβλημένων καρπών δεν έπεσε, αλλά παρέμεινε πάνω στα δένδρα, με αποτέλεσμα να αφυδατωθεί και να δίνει την εικόνα του «μουμιοποιημένου» καρπού, που αποτελεί σύμπτωμα του γλοιοσπόριου, χωρίς όμως να είναι.
Όσον αφορά στις κύριες αιτίες για την υπερβολική έξαρση του δάκου αυτές σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ είναι:
- Ο πολύ παρατεταμένος ζεστός και υγρός καιρός που επικράτησε την φθινοπωρινή περίοδο, πάνω από το μέσο όρο σε τιμές και διάρκεια, που δημιούργησαν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου.
- Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου απέναντι σε πολλά από τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα(η οποία έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά).
- Οι παθογένειες του προγράμματος της δακοκτονίας οι οποίες πλέον καθιστούν απολύτως αναγκαία την εφαρμογή αλλαγών στον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής του
Αναφορικά με το πρόβλημα της ανθεκτικότητας του δάκου απέναντι στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα σημειώνεται ότι πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους και να οδηγήσει γρήγορα σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή του. Για την αποφυγή εμφάνισης του ίδιου προβλήματος και στην περίπτωση του γλοιοσπόριου, η ΔΑΟΚ καλεί τους παραγωγούς να μην πέσουν στην παγίδα του να ξεκινήσουν ψεκασμούς και κατά του γλοιοσπόριου, χωρίς να συντρέχει πραγματικός λόγος, στρώνοντας το δρόμο για ανάπτυξη ανθεκτικότητας και σε νέα φυτοφάρμακα.