Τεύχος Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έργο : ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
7 August 2020Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου με την διενέργεια δολωματικών ψεκασμών
27 August 2020Τα τελευταία χρόνια το βακτήριο Xylella fastidiosa βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος μεγάλου αριθμού ερευνητών λόγω της εξάπλωσης του στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Τον Απρίλιο 2020 δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη για το βακτήριο, η οποία παρουσιάζει τις δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την πιθανή εξάπλωση του.
Μετά την εμφάνιση του, το 2013 στην γειτονική μας χώρα Ιταλία όπου η Xylella κατέστρεψε σημαντικές εκτάσεις ελαιώνων οι ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε μια διαρκή επαγρύπνηση.
Η μελέτη που διενεργήθηκε, βασίστηκε στην ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός εξάπλωσης του βακτηρίου ανέρχεται σε πέντε χιλιομέτρα το έτος. Τα αποτελέσματα της έρευνας για την μελλοντική εξάπλωση του, έδειξαν ότι ο ρυθμός αυτός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί και να αγγίξει το ένα χιλιόμετρο το έτος, αν εφαρμόζονται εγκαίρως μέτρα προστασίας κατά του παθογόνου.
Στην ίδια μελέτη αποτυπώνονται οι οικονομικές ζημιές που θα προκαλέσει στον ελαιοκομικό τομέα των τριών κυριότερων παραγωγικών χωρών σε χρονικό ορίζοντα 50 ετών. Τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες φαίνεται ότι θα τις είχε η Ισπανία με ζημία που θα άγγιζε τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ιταλία θα ακολουθούσε με απώλειες της τάξεως των 5 δις ευρώ και η Ελλάδα με 2 δις ευρώ.
Οι μεγάλες διαφορές στις οικονομικές απώλειες μεταξύ των χωρών οφείλονται σε διάφορες παραμέτρους όπως το κλίμα, η μορφολογία εδάφους κ.α. Η τελευταία παράμετρος δίνει στη χώρα μας το συγκριτικό πλεονέκτημα στον περιορισμό της μελλοντικής εξάπλωσης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι κύριες περιοχές παραγωγής ελιάς στην χώρα μας κατανέμονται μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Η θάλασσα, ως φυσικό εμπόδιο για την εξάπλωση, δείχνει να εμποδίζει την επιδημία να φθάσει σε μεγάλα ποσοστά (<40%) στην εθνική ζώνη παραγωγής.
Στη βάση των παραπάνω προκύπτει ότι η Κρήτη διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό «προσόν» λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το προσόν αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των παραγωγών της, των καταναλωτών και του συνόλου της χώρας για να αποφευχθεί μια μελλοντική καταστροφική εισαγωγή του παθογόνου στο νησί.