Αποτελέσματα πρόσκλησης για το έργο “Προμήθεια ενός πολυμηχανήματος”
4 September 2020ΠΟΠ Ελαιόλαδο Σητεία Λασιθίου Κρήτης
29 September 2020Για ένα ακόμη έτος, το πέμπτο στη σειρά, συνεχίστηκε η προσπάθεια του ΑΣ Αγίου Στεφάνου που έχει ως στόχους τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων, τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής ποιοτικού, ασφαλούς και υγιεινού ελαιολάδου και την αναβάθμιση των καλλιεργητικών πρακτικών των μελών του..
Κατά το διάστημα αυτό (2019-2020) ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου πραγματοποίησε μέσω του προγράμματος εργασίας ΟΕΦ μια σειρά έργων τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ελαιουργείου μέσω της προμήθειας μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας. Επιπλέον συνεχίστηκαν δράσεις που έχουν ως σκοπό την συνεχή βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου με πρακτικές και πρότυπα που εξασφαλίζουν αφενός μεν την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, αφετέρου μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγική δραστηριότητά της ελαιοκαλλιέργειας.
Ήδη από τον 08/2019 ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου έχει πλέον ενσωματώσει στο μηχανολογικό δυναμικό του ελαιουργείου ένα νέο σύστημα μάλαξης το οποίο περιορίζει σημαντικά τον χρόνο μάλαξης αποφέροντας οικονομία στα έξοδα ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι πολύτιμες οργανοληπτικές ιδιότητες ελαιολάδου.
Με γνώμονα την διασφάλιση μιας ασφαλούς παραγωγής και υψηλής ποιότητας ελαιολάδου ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου εκτέλεσε με την υποστήριξη τεχνικού συμβούλου δράσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στην βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν :
Β.ΙII.1 Πρακτική επίδειξη εναλλακτικών τεχνικών καταπολέμησης του δάκου.
Η εφαρμογή των τριών ενναλακτικών τεχνικών καταπολέμησης του δάκου (παγίδες μαζικής παγίδευσης, καολίνης και συνδυαστική χρήση των δυο αυτών) σε επιλεγμένους ελαιώνες ανέδειξε την δυναμική του συνδυασμού της ανάρτησης παγίδων και της χρήσης καολίνης, ο οποίος οδήγησε στην εμφάνιση μικρού αριθμού προσβολών των καρπών των ελαιόδεντρων από δάκο κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Β.ΙV.1 Εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Το μοντέλο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης εφαρμόστηκε από τον σύνολο των παραγωγών -μελών της ΟΕΦ σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3 οδηγώντας και αυτό το έτος σε πιστοποίηση της Οργάνωσης Παραγωγών ΑΣ Αγίου Στεφάνου. Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αποτελεί μια φιλοπεριββαλοντική μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου με τους παραγωγούς να τηρούν τεκμηριωμένα αρχεία καταγραφών των πρακτικών που εφαρμόζουν.
Γ.Ι.1 Επιδεικτική εφαρμογή τεχνικών μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος.
Με την πιλοτική εφαρμογή αυτής της δράσης οι παραγωγοί- μέλη της ΟΕΦ ευαισθητοποιήθηκαν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την εφαρμογή των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τρόπους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.
Γ.ΙΙΙ.1 Εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης παραγωγών στον αγρό
Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς και την δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιοκάρπου και εν συνεχεία του ελαιολάδου με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές ημερίδες. Οι ημερίδες αυτές αφορούσαν τα αντικείμενα του κλαδέματος, της λίπανσης και της συγκομιδής.
Ε.Ι.1 & Ε.ΙΙ.1 Λειτουργία συστήματος διαχείρισης ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας τροφίμων στο ελαιοτριβείο σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 22005:2007 και ISO 22000:2005. Ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου θέλοντας να αυξήσει της ανταγωνιστικότητα του στην αγορά, εδώ και χρόνια εφαρμόζει με επιτυχία τα διεθνή πρότυπα ISO 22005:2007 και ISO 22000:2005. Και αυτή την χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιθεώρηση επιτήρησης των συστημάτων από διαπιστευμένο φορέα, η οποία οδήγησε σε συνέχιση της πιστοποίησης που είχε λάβει τον Μάρτιο 2019, εξασφαλίζοντας στον συνεταιρισμό τα εμπορικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή τους.
ΣΤ.Ι.1 Ανάπτυξη και λειτουργία μηχανισμού διάχυσης πληροφοριών
Το προφίλ του ΑΣ Αγίου Στεφάνου ενισχύθηκε περαιτέρω με την δημοσίευση στον δικτυακό τόπο του συνεταιρισμό, καθώς και στα social media που διαθέτει, μεγάλου αριθμού αναρτήσεων που αφορούσαν στις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο συνεταιρισμός για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς και σε ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας .