Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη βιολογική γεωργία
17 February 2022Το σύστημα Nutriscore αδικεί το ελαιόλαδο
3 March 2022Η φήμη του ελαιόλαδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης είναι παγκόσμια, καθώς όχι μόνο εξάγεται σε πολλές χώρες αλλά έχει αποσπάσει και έναν μεγάλο αριθμό βραβείων σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής του ποιότητας (χαμηλή οξύτητα, χαμηλοί συντελεστές αποσβέσεως) και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών.
Η φήμη του οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία συνδέονται με την περιοχή παραγωγής του. Ποια είναι αυτά;
Καταρχήν, η καλλιεργούμενη ποικιλία θωρείται από τις καλύτερες για την παραγωγή λαδιού, δίνοντας εκλεκτό λάδι με άριστο άρωμα και καλή γεύση. Επίσης, η Κορωνέικη είναι η ιδανική ποικιλία για την περιοχή της Σητείας επειδή είναι κατάλληλη για ξηροθερμικά κλίματα, αλλά ευαίσθητη στο ψύχος.
Τα ασβεστολιθικής προέλευσης εδάφη, αλλά και η υψηλή ηλιοφάνεια, συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης των αρωματικών συστατικών στον ελαιόκαρπο δικαιολογώντας εν μέρει το φρουτώδες του προϊόντος.
Το ημιορεινό ανάγλυφο της περιοχής επιδρά θετικά στην ποιότητα, καθώς το λάδι που παράγεται σε λοφώδεις περιοχές θεωρείται καλύτερη ποιότητας σύμφωνα με την World Olive Encyclopedia
Η συγκομιδή του καρπού, που λόγω του μικρού κλήρου και της εμπειρίας των παραγωγών γίνεται στο σωστό χρόνο ωρίμανσης, δηλαδή κατά την αλλαγή του χρώματος του φλοιού του καρπού από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η μέγιστη περιεκτικότητα σε αρωματικά συστατικά στο παραγόμενο ελαιόλαδο
Η μάλαξη του καρπού σε θερμοκρασίες μικρότερες των 27 oC, αλλά και η αποθήκευση του ελαιόλαδου σε κατάλληλες δεξαμενές, επιτρέπουν τη διατήρηση των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καρπού στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
Ο συντελεστής απόσβεσης Κ232 είναι μειωμένος λόγω της σωστής πρακτικής που εφαρμόζεται στην μεταποίηση του ελαιοκάρπου και του σύντομου χρόνου που μεσολαβεί από τη συγκομιδή έως την ελαιοποίηση του. Τα πολλά ελαιουργεία που υπάρχουν σε κάθε οικισμό της περιοχής της Σητείας με τη δυναμικότητα που διαθέτουν, ανταποκρίνονται στον εισερχόμενο όγκο ελαιοκάρπου ταχύτατα και αποτελεσματικά.
Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές παραγωγής του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης όπως έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.