Που οφείλει τη φήμη του το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας;
25 February 2022Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
9 March 2022Μέχρι το τέλος του 2022 η Ε.Ε θα έχει υιοθετήσει ένα κοινό τρόπο για την διατροφική επισήμανση των τροφίμων στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών. Ποιο θα είναι αυτό και πως θα λειτουργήσει; Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Μεταξύ αυτών το πιο ισχυρό προβάδισμα έχει το σύστημα Nutriscore το οποίο έχει προταθεί από την Γαλλία και έχει ήδη υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο).
Το Nutriscore είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων και ποτών, η οποία αποτυπώνει χρωματικά τη συνολική θρεπτική αξία του προϊόντος. Ουσιαστικά είναι μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).
Έρευνες έχουν δείξει πως εργαλεία όπως το NutriScore βοηθούν τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα, αφού δε χρειάζεται να ανατρέχουν στην ανάγνωση των συστατικών της συσκευασίας κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και συχνά ιδιαίτερες γνώσεις.
Το NutriScore ωστόσο στην εφαρμογή του δημιουργεί στρεβλώσεις. Μία από αυτές, η οποία έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιρρήσεις και από την πλευρά της Ελλάδας, είναι η κατάταξη του ελαιολάδου σε χαμηλή κατηγορία. Συγκρινόμενο με ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη φαίνεται να υστερεί, απλά και μόνο επειδή τα προϊόντα αυτά έχουν λιγότερα λιπαρά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του ελαιολάδου στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ακόμη και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι τόσο το εξαιρετικό παρθένο όσο και το παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταταχθούν στην υψηλότερη δυνατή ποιοτική κατηγορία. Στη βάση των παραπάνω η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου της ΕΕ έχει ψηφίσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει στην περαιτέρω διερεύνηση της ανάγκης εφαρμογής ειδικών όρων και εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων όπως είναι το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και τα μονοσυστατικά τρόφιμα.