Xylella Fastidiosa και Ελαιοκαλλιέργεια: Η πρόληψη είναι η μόνη λύση
18 September 2019Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
11 October 2019Η παραγωγή ελαιολάδου που ξεχωρίζει για το χρώμα και τη γεύση του είναι κάτι που οι παραγωγοί-μέλη του ΑΣ Αγίου Στεφάνου το μαθαίνουν από μικρή ηλικία. Σύμμαχο στην προσπάθειά τους έχουν την εμπειρία τους, η οποία αποτυπώνεται στις παραδοσιακές πρακτικές που εφαρμόζουν, αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου παράλληλα με την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου επιδιώκει να περιορίσει και το ανθρακικό του αποτύπωμα.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συστηματική κατάρτιση των παραγωγών, μέσω ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος, την αναγνώριση των πηγών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, την υιοθέτηση περιβαλλοντικά πιο φιλικά πρακτικών όπως η ακαλλιέργεια, η ενσωμάτωση υπολειμμάτων κλαδέματος στο έδαφος, η υποκατάσταση ανόργανων λιπασμάτων με οργανικά, η χρήση εξοπλισμού με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας κλπ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται με τους πόρους του προγράμματος εργασίας που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ΟΕΦ ΑΣ Αγίου Στεφάνου.