Εξοικονόμηση αρδευτικού νερού στην καλλιέργεια της ελιάς
9 August 2019Στόχος μας να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα
27 September 2019Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση της στον Ευρωπαϊκό γεωργικό χώρο το επιβλαβές φυτοπαθογόνο βακτήριο, γνωστό ως Xylella Fastidiosa. Αποτελεί μια αναδυόμενη απειλή με σοβαρές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Στην καλλιέργεια της ελιάς εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Απούλια της Ιταλίας προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Τα επόμενα χρόνια η παρουσία της έχει καταγραφεί σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας , της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η παρουσία του βακτηρίου. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στο νησί της Κρήτης , όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση του βακτηρίου και η καλλιέργεια των φυτών-ξενιστών (όπως η ελιά και το αμπέλι) είναι συστηματική και εκτεταμένη.
H Xylella Fastidiosa προσβάλει πολλά φυτικά είδη όπως αμπέλι, ελιά, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αλλά και αρκετά καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά (δεντρολίβανο, λεβάντα κ.α).
Το βακτήριο μεταφέρεται από φυτό σε φυτό με τα έντομα και συγκεκριμένα με τα λεγόμενα τζιτζικάκια, στα οποία εντοπίζεται στο εμπρόσθιο έντερο τους. Είναι ένα βακτήριο που αναπτύσσεται και δρα μέσα στα αγγεία του ξύλου, εμποδίζοντας τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες στα φύλλα.
Τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα χλώρωσης, νέκρωσης και ξήρανσης του φυλλώματος ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Είναι δυνατόν να υπάρχουν προσβεβλημένα φυτά χωρίς την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση του βακτηρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η μόνη μέθοδος θεραπείας είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση εντοπισμού του βακτηρίου είναι σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων τοπικών αρχών Φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Επιπλέον φυτωριούχοι, πωλητές καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν για την χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού σε συνδυασμό με καλλιεργητικά μέτρα καταστροφής ζιζανίων-ξενιστών.
Σε περίπτωση υποψίας παρουσίας της ασθένειας επικοινωνήστε άμεσα είτε με τη ΔΑΟΚ ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ(28413 40508) είτε με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, (2810 379459).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βακτήριο Xylella Fastidiosa διαβάστε το συνημμένο έντυπο εδώ