Πρόσκληση σε εκπαίδευση – εκπαιδευτική συνάντηση
21 October 2019Τεύχος πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ
25 November 2019Την Τετάρτη 13/11/2019 ξεκίνησε η λειτουργία του ελαιουργείου του ΑΣ Αγίου Στεφάνου για τη φετινή περίοδο.
Ο ΑΣ Αγίου Στεφάνου μεριμνώντας για την παραγωγή του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑΣ προέβη κατά το προηγούμενο διάστημα στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μάλαξης εγκαθιστώντας στο ελαιουργείο το καινοτόμο σύστημα PROTOREATTORE της εταιρίας PIERALISI. Με την επένδυση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις ως προς το χρόνο επεξεργασίας του ελαιοκάρπου αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται σε όλους τους παραγωγούς ότι η συμβολή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξασφάλιση άριστης ποιότητας ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονται ορισμένα σημεία τα οποία οι παραγωγοί οφείλουν να προσέχουν:
- Ελέγχουμε αν οι ελιές μας είναι έτοιμες για συγκομιδή. Οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους, ενώ οι πολύ πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν σε απόδοση.
- Προγραμματίζουμε τον χρόνο συγκομιδής, ώστε να επιτύχουμε τις βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
- Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό (δίχτυα, βέργες κλπ) που είναι κατάλληλα για την ελιά και πληρούν τους κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων.
- Χρησιμοποιούμε προσεκτικά τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό κατά το στάδιο της συγκομιδής. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής λιπαντικών (π.χ λίπανση της αλυσίδας) και επαφής τους με τον ελαιόκαρπό ή τα δίχτυα.
- Αποφεύγουμε να αμναμίξουμε ελιές που μαζεύουμε από το έδαφος με άλλες που συλλέγουμε με άλλη μέθοδο. Η ανάμιξη αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
- Για τη μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο συνιστάται να χρησιμοποιούμε γιούτινους σάκους ή πλαστικά κιβώτια
- Αποφεύγουμε τη συμπίεση του καρπού στους σάκους για να μην τον τραυματίζουμε.
- Μεριμνούμε ώστε να πετύχουμε τον ελάχιστο χρόνο μεταξύ συγκομιδής και έκθλιψης του ελαιοκάρπου